Skip to main content

Onze therapeuten

Wie wij zijn als therapeuten? We stellen ons hier voor.

Nicoline van der Laan
Nicoline van der Laan

Mijn naam is Nicoline van der Laan (1977) en ik ben Orthopedagoog en Systeemtherapeut. Als Orthopedagoog heb ik sinds 2000 geruime kennis en ervaring opgedaan in het werken met kinderen en opvoeders. Sinds het volgen van de opleiding systeemtherapie (2017), werk ik ook als relatie- en gezinstherapeut. Recent werkte ik in de gespecialiseerde jeugdzorg op een afdeling voor gezinsbehandeling en een afdeling gespecialiseerd in complexe scheidingen. Inmiddels werk ik als regiebehandelaar en systeemtherapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Al vroeg in mijn werk ontwikkelde ik een passie voor het werken vanuit het hechtingsperspectief met ouders en kinderen. Ik heb gezien hoe kinderen met gedragsproblemen of bij wie het opvoeden moeizaam verloopt, geholpen zijn met ouders die op hen kunnen afstemmen. En hoe ouders opgelucht raken als ze hun kind beter begrijpen en ontdekken hoe ze kunnen reageren op een manier die spanning laat afnemen. De problemen bij het kind en in het gezin nemen dan af of worden beter hanteerbaar. En het mooie is ook nog eens dat er vaak meer plezier en vreugde ontstaat zodra ouders en kind weer ‘online’ zijn met elkaar. Een specifieke methode om te werken aan herstel in de hechtingsrelatie tussen ouder en kind is ABFT. Deze pas ik toe als er nare dingen zijn gebeurd waardoor het vertrouwen tussen ouder en kind is afgenomen. Met stellen werk ik ook graag hechtingsgericht, met oog voor de onderliggende emoties en behoeften bij beide partners. Dat doe ik via de methode EFT. Mijn werk doe ik vanuit compassie, betrokken en met oog voor ieder individu. Ik spreek graag heldere taal en kom tot de kern. Met de nodige humor en menselijkheid draag ik er zorg voor dat therapie niet alleen maar ‘zwaar’ is.

Thuis ben ik moeder van twee meiden in de puberleeftijd. In mijn dagelijkse denken en handelen laat ik me inspireren vanuit een christelijke levensovertuiging. Ik spring graag op de wielrenfiets voor een flinke route door de natuur, of loop een rondje hard. Elk jaar loop ik een stuk van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, een heerlijke manier om mijn hoofd leeg te krijgen. Tenslotte zing ik graag en doe dat onder andere in een vocaal ensemble met acht mensen.

KvK: 90845420

Kwalificaties:

 • NVO Orthopedagoog-Generalist
  BIG registratie nummer: 49927371631
 • Systeemtherapeut
 • EFT basis
 • ABFT level 1
 • Geweldloos Verzet
 • Hechter
Caroline van Sprakelaar
Caroline van Sprakelaar

Mijn naam is Caroline van Sprakelaar (1990) en ik ben Pedagoog (MSc) en Systeemtherapeut. Binnen de jeugdzorg heb ik brede werkervaring opgedaan door op verschillende plekken en met diverse doelgroepen te werken. Zo heb ik lange tijd als ambulant begeleider gewerkt met kinderen die autisme/ADHD hebben, ben ik groepsbegeleider geweest op een zorgboerderij voor kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen en heb ik binnen het wijkteam gewerkt met volwassenen, ouders en kinderen met meervoudige problematiek. Momenteel werk ik als systeemtherapeut in de gespecialiseerde jeugdzorg.

In mijn werk combineer ik onder andere methodes vanuit het hechtings- en narratieve perspectief. Ik vind het belangrijk om stil te staan en contact te maken met emoties, zowel de mooie als de pijnlijke en om te zien hoe partners en gezinsleden met elkaar verbinden en verbonden zijn. Hierbij luister ik naar ieders verhaal en ga samen op zoek naar de betekenis hiervan. Al op jonge leeftijd leerde ik het belang van je verhaal kunnen vertellen, vanuit mijn vrijwilligerswerk bij het AZC. Ik heb daar tien jaar lang kennis en ervaring opgedaan in het maken van contact met de bewoners van het AZC. Dat deed ik door middel van het geven van creatieve en culturele workshops. Ik heb er de sterke overtuiging opgedaan dat het betrokken luisteren naar iemands verhaal leidt tot leren van elkaar en het samen kunnen zoeken naar nieuwe wegen.

Ik luister met compassie en ga op een gelijkwaardige manier in gesprek. Tenslotte heb ik geleerd dat een verhaal niet alleen in taal uitgedrukt hoeft te worden, daarom ga ik ook graag op een creatieve manier met je aan de slag.

Ik woon in Utrecht samen met mijn vriend. Naast mijn werk geniet ik ontzettend van het buitenleven. Zo houd ik van mountainbiken, hardlopen, wandelen en heb ik een eigen moestuin. Daarnaast geniet ik van koken voor vrienden en familie en laat ik me graag inspireren door Ottolenghi die vanuit een mix van verschillende smaken en culturen kookt.

KvK: 90845587

Kwalificaties:

 • Pedagoog (MSc)
 • Systeemtherapeut
 • Geweldloos verzet
 • EFFT
 • NIKA
 • Lorem ipsum dolor sit amet.